Aktuellt

NÄT samlar Information, nyheter, rapporter och annat smått och gott som kan vara värt att veta om travsport.

Travsportens världskonferens

Kusk-VM kördes i år i Sverige. Samtidigt arrangerade Svensk Travsport World Trotting Conference med representanter från hela världen.
Under en av dagarna behandlades frågan om finansiering av hästkapplöpningsindustrin ”world wide” och vilka krav spelbolagen ställer. ATGs VD Hans Lord Skarplöth passade på att kritisera svenska travsportpolitiker för att inte ha varit tillräckligt innovativa och inte ha hängt med vare sig på publikens, hästägarnas och tränarnas krav. Han nämnde förstås inga namn, men vi förhöjer gärna kritiken genom att peka på de ansvariga i sällskapen, i BAS-organisationerna och naturligtvis även ST's politiska ledning. Det fick dom som tack för hjälpen för att de lät ATG få sin ”pokalöverenskommelse” och bränna upp hästägarnas prismedelshöjningar på ponnyreklam och ishockey. Otack är världens lön, men dessvärre har Lord Skarplöth i just den frågan helt rätt. De förtjänar all kritik de kan få.

Lord Skarplöth visade på att flera andra stora sporter har bytt strategier med framgång genom att gå från sport till underhållning, att evenemanget som sådant går före sporten och att fokus ligger på att locka unga och kvinnor. De idéer han haft har annars inte varit helt rätt, i varje fall inte för sporten och de aktiva. Att prata om att locka unga och kvinnor låter inte helt rumsrent när en spelbolagsdirektör säger det. Barn under 18 år får inte spela och spelmissbrukarna har de senaste åren ändrat karaktär. Förr var det statistiskt mest yngre män, ofta med utländsk bakgrund. Numera är det medelålders svenska kvinnor som fastnat i spelmissbruk.

Lord Skarplöth ville också att travsporten skulle svara på fem frågor:

1.Vem driver förändring?
2. Vem är sporten till för?
3. Vilka kunder lyssnar travsporten på?
4. Gör travsporten benchmarking?
5. Ska eventet vara fyra minuter action och sedan 25 minuter väntan som upprepas 10 gånger?

NÄT ger gärna sina spontana svar på de frågorna

1. NÄT
2. Hästägarna
3. Borde vara på sponsorer i första hand och sedan de spelbolagsdirektörer som har förstått att de är travsportens kunder, precis som travmedia och TV-kanaler. (Spelarna är ATGs kunder, och hästägarna är sportens leverantörer)
4. Förmodligen i begränsad omfattning, men mer vore naturligtvis önskvärt
5. Objection your honor, ledande fråga!

PMUs direktör Aymeric Verlet redogjorde för det franska spelbolagets nya strategi. Efter att ha ökat på antalet lopp och infört nya spelformer från morgon till kväll har man nu gjort en tvärvändning.

Antalet lopp har minskat med tjugo procent. Många spelformer har tagits bort eller erbjuds i mindre omfattning. Spelutvecklingen i Frankrike på sportspel och poker försvagades i samband med spelomregleringen. Därför söker sig PMU tillbaks till rötterna och arrangerar i huvudsak spel på hästar. Med andra ord går PMU på tvärs mot ATGs kompassriktning och strategi.

I den allmänna diskussion som följde konstaterades att spelet numera är en global företeelse och att ATG och PMU tillsammans med travsportorganisationerna måste starta spelsamarbete med harmoniserade regler och tillsammans bygga upp stora spelpooler för att skapa spelintresse. Andra spelbolags ”intrång” i V75-poolen är något som ATG har sagt blank nej till och har medfört att Branschorganisationen för Onlinespel (BOS) har stämt ATG för att utnyttja sin dominerande ställning.

NÄT undrar förstås om inte ST är medskyldiga och därmed bör sitta med på den anklagades bänk. Underprissatta avtal för bild- och ljudrättigheter, förbud för travsällskapen att träffa egna avtal kring reklam, sponsring och samarbeten med andra spelbolag är självklara frågor för konkurrensverket. Det är frågor som är fundamentalt viktiga för travsportens ägare, travsällskapen, och som utgör en stor risk för att Svensk Travsport imploderar .X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer