Aktuellt

NÄT samlar Information, nyheter, rapporter och annat smått och gott som kan vara värt att veta om travsport.
Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
(Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Travsportens tävlingsstruktur 2020

På Svensk Travsports hemsida informeras idag att styrelsen har fattat beslut om strukturen för tävlingarna 2020. Starttiden för V75 på lördagar ligger fast till 16.20. Ingen hänsyn tas till de aktivas önskemål där.
Solvalla återfår onsdagar som huvudtävlingsdag och publiken tvingas utstå det tvivelaktiga nöjet med saxade tävlingar. Under sommaren turas flera banor fortsatt om att arrangera sommaronsdagar med V86 utan Xpress. Den fråga som automatiskt infinner sig direkt: - Om det går bra att arrangera V86-tävlingar utan Xpress på sommaren, varför är det omöjligt resten av året?

ST's ordförande förklarar saken så här: – Det är vårt ansvar att travsporten fortsatt ska vara en stor professionell verksamhet, där många människor ska kunna ha travsporten som yrke i olika former. Då krävs en stabil ekonomi med stora intäkter. Spelformerna V75 och V86 är motorn i travsporten och våra beslutande och rådgivande forum, i alla led, är eniga om att vi fortsatt ska värna om goda förutsättningar för intäkter från spel. Det framstår tydligare än någonsin nu när spelmarknaden omreglerats utan att finansieringsfrågan för travsporten lösts utan fortsatt utreds av staten, säger Marjaana Alaviuhkola.

Det är knappast de aktiva som hon tänker på när hon pratar om att människor ska kunna ha travsporten som yrke i olika former. Trots stabil ekonomi med stora intäkter har hästägare och aktiva enbart fått vidkännas försämringar de senaste åren. Kan vi anta att de beslutande och rådgivande forum i alla led som är eniga om att värna om goda förutsättningar för intäkter från spel inte har förstått att hälften av ATGs utdelning stannar kvar i administrationen? Eller är det kanske just sportens administratörer (och styrelsens ledamöter som fick en rejäl arvodeshöjning nyligen) som det är viktigt att värna om, på hästägarnas och de aktivas bekostnad?

Det som - tyvärr - mest verkar engagera människor, bl a på sociala media, är den oförändrade starttiden för V75, där ST anklagas för att vara helt tondöva. Enligt vår mening har travsporten väsentligt mycket större problem än TV-anpassade starttider, som endast utgör en liten del av den mycket större strukturella felkonstruktionen, där beslutande och rådgivande forum i alla led verkar två sina händer.


ST-information om tävlingsstrukturen 2020
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer