Aktuellt

NÄT samlar Information, nyheter, rapporter och annat smått och gott som kan vara värt att veta om travsport.

Tränarmöte om starttiden för V75

Tränarna kallade till möte med ST's ordförande Marjaana Alaviuhkola på hennes egen hemmabana under sprintermästarhelgen. Smart. Svårt att hitta undanflykter. Hon hade med sig en ”bodyguard” i form av Hans Lord Skarplöth.
Mötet handlade om starttiden för V75-loppen. En (obetydlig?) detalj som har blivit en prestigefråga, enligt Alaviuhkola i Travrondens rapport från mötet. För de styrande i ST och ATG handlar det kanske om prestige. För de aktiva påverkar starttiden deras liv, men är också en symbol för hur de blir överkörda gång på gång. NÄT håller med henne om att starttiden för V75-loppen endast är en liten detalj i ett mycket större problemkomplex, men ändå nog så viktig för de människor vars hela liv är beroende av den "magiska" tidpunkten.

Samtidigt ger vi gärna Lord Skarplöth helt rätt när han tvivlar på att starttiden skulle göra det enklare för tränarna att ragga hästägare och att det inte är där som skon klämmer. Dock utan att utveckla exakt var skon klämmer värst. Det behöver han inte heller, eftersom både han och alla hästägare vet att det är kostnadsutvecklingen, och svårigheterna för majoriteten av hästar att ge sina ägare en bråkdel av kostnadstäckning, som tvingar oss att ge upp. Det är inte första gången som Lord Skarplöth andas kritik mot ST. Han försöker förflytta fokus, eller kalla det skylla ifrån sig, men faktiskt med all rätt. Han fullgör jobbet enligt sitt uppdrag, levererar del av avkastningen av spelet till sporten. Hur sporten sedan fördelar pengarna ger honom kanske huvudvärk, men det är inte hans beslut. Ytterst är det ST som bestämmer och ST borde se till sitt uppdrag precis som Lord Skarplöth ser till sitt.

Mötet resulterade i en kompromisslösning där tränarna är med på att testa kl 15.00 under 15 veckor för att kunna jämföra om det blir plus eller minus på spelet jämfört med 16.20. Det borde vara värt ett försök. Återstår bara att se om de beslutsfattande instanserna tycker detsamma. Eller som Ola Lernå uttryckte det i Sulkysport: ”Sporten (i form av ST) börjar agera som ägare, inte slav, till sitt spelbolag.”

Länk till Travrondens artikel.


X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer