Aktuellt

NÄT samlar Information, nyheter, rapporter och annat smått och gott som kan vara värt att veta om travsport.

"En plats i solen"

I samband med Svensk Travsports möte med förtroenderådet innan derbyhelgen på Jägersro presenterade utredarna Mats Denninger och Leif Almgren en utredning beställd av ST. Beställarens uppdrag till utredarna var att studera hur ST skulle kunna bli en trovärdig ägare till ATG efter spelomregleringen. STs interna organisationsstruktur ingick inte.
Istället skulle utredarna koncentrera sig på STs övergripande beslutsstruktur, dvs den som utöver travsällskapen håller BAS-föreningarna som ägare med egna beslutsmandat i STs fullmäktige. Utredarna har fokuserat mer på ekonomiska flöden och oönskade skatteeffekter med nuvarande organisation och föreslagit två alternativa organisationsförslag för framtiden.

Travsällskapens stora uppgift inför höstens möten blir med nödvändighet en fördjupning i utredningen och dess förslag. Det behöver inte sägas att den redan har kritiserats från många olika håll, främst för att utredarnas förslag vill centralisera affärs- och tävlingsverksamheten till centralförbundet ST, som även skulle ta över personalansvaret för alla som är kopplade till tävlingsverksamheten. Det uppdrag som återstår för sällskapen skulle vara fastighetsförvaltning av anläggningarna. Presentationen av "Den federativa utredningen" eller "hur vi skapar en plats i solen" kan läsas här

NÄT håller inte för helt osannolikt att många sällskap vid mindre banor, som kämpar för sin överlevnad, välkomnar ett sånt övertagande från ST. Det ligger helt i linje med den dåliga vanan att dumpa allt som är svårt och besvärligt i knät på ST, och som i sin tur med all önskvärd bevisning inte har lyckats särskilt väl. ST har istället dumpat sina problem i knät på ATG, vilket utredarna kritiserar hårt. ST har släppt greppet om sportens intressen och gett företräde till spelbolagets omsättningskrav.

Det är inte svårt att inse de centrala beslutsfattarnas oro för att förlora intäkter till sporten. Nervositeten har dessvärrre grumlat deras omdöme så till den grad att det har blivit till ett självskadebeteende. När halvårsstatistiken för 2019 presenteras visar den inte längre en stabil nedåtgående kurva. Den visar en luftgrop - ett fritt fall - i form av en nästan 30-procentig minskning av 2-åriga hästar inom solvallaregionen, dvs den region som har varit en av sportens starkare fästen.
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer