Aktuellt

NÄT samlar Information, nyheter, rapporter och annat smått och gott som kan vara värt att veta om travsport.

Travsporten lever - i USA!

Grattis, Stefan! Inte Lövén, utan Stefan Balazsi. Pengarna finns för dagen inom amerikansk travsport. Inte enbart p g a snabbare återbetalning till hästägarna utan för att det finns en samordning av finansieringen. Pengar från casinon blandas in i en tombola med insatser från avelsintressenter.
Entreprenören, hästägaren och pokerproffset Stefan Balazsi har fött upp sina Order By-hästar i Sverige och i USA har Atlanta vunnit Hambletonian. Han är även uppfödare till Gimpanzee. Han har visat att han kanske inte blev profet i sitt eget hemland, men han har definitivt lyckats i sitt nya uppfödarland. Han utsågs till Årets Uppfödare förra året och i år sålde han nio ettåringar under Harrisburg-auktionen för totalt 2.440.000 dollar, dvs drygt 23 miljoner kronor.

Snittpriserna för den första auktionsdagen i Harrisburg för 80 sålda ettåringar var 124.851 dollar för en hingst och 154.848 dollar för ett sto. I USA förstår man att uppskatta bra stammade ston, inte minst för deras avelsvärde.

Totalt shoppade svenska intressenter för 37 miljoner svenska kronor, samtidigt som vi i Sverige ser den ena hingststationen efter den andra läggas ned. Kundunderlaget av uppfödare är ett vikande faktum och orsaken given; urusla förutsättningar för hästägarnäringen. I Sverige har vi fortfarande Margareta Wallenius Kleberg, vars långsiktigthet visar sig genom att var och varannan klassisk finalist har menhammarstam stämplat i passet.

Svensk travsport kan inte tacka henne nog för hennes gärning. Nu kan vi även tacka Stefan Balazsi för att han sålde hästar för 23 miljoner och visar att travsporten lever och att gräset växer frodigt och grönt, om än inte i Sverige. De är goda förebilder för de sportens företrädare som alltför länge har styrt utan ratt och låtit det svenska gräset torka bort.
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer