Aktuellt

NÄT samlar Information, nyheter, rapporter och annat smått och gott som kan vara värt att veta om travsport.

Insättningar på spelkonton begränsas

För att minska riskerna för spelmissbruk och de ekonomiska konsekvenserna, när människor tvingas stanna hemma, har regeringen på förslag att införa restriktioner för spelandet. Gränsen för insättning på spelkonto och vid spel på värdeautomater begränsas till 5.000 kr/vecka.
Regeringens strategi för att möta den ökade riskbilden för svenska konsumenter består av tre delar.

1. Stärkt skydd för konsumenter och ökat spelansvar.
2. Stärkta förebyggande åtgärder.
3. Stärkt kanalisering genom att stänga ute aktörer som tillhandahåller olagligt spel.

Pressmeddelande från Finansdepartementet

Kritiken lät naturligtvis inte vänta på sig. Vi hittade bl a det här öppna brevet till Ardalan Shakarabi signerat av Oskar Block, en 20-åring från Umeå som påstås ha tjänat miljoner på betting. Trots sin ringa ålder anses han vara en av Sveriges allra bästa s k "fotbollsrekare".

Hej Ardalan!

Du och regeringen har upprepade gånger nämnt hur er absolut viktigaste uppgift inom spelbranschen är att stärka skyddet för spelkonsumenterna. Som bakomliggande orsaker till dagens (23:e april 2020) förslag framhäver ni just en tryggare spelmarknad samt ett ännu tydligare aktivt bekämpande av de olicensierade aktörernas inflytande. Detta blir dock oerhört kontraproduktivt när ni samtidigt inför en veckolig insättningsgräns på de licensierade aktörerna. Ett sådant förslag kommer inte hjälpa problemspelarna, utan endast slå hårt mot de seriösa spelarna, spelbolagen och även samhället i det långa loppet.

Det har nu gått närmare ett och ett halvt år sedan den svenska spellicensen trädde i kraft. Även om det naturligtvis inte går att bli väck de olicensierade aktörerna över en natt, så har inte några större förbättringar skett - oavsett vad ni än inbillar er. Att något sådant således ska lyckas ske på en månad (förslaget gäller att gränsen ska införas fr om 1:a juni) är väldigt, väldigt osannolikt. I en perfekt, idealiserad värld är en insättningsgräns per vecka ingen befängd idé för att motverka spelberoende, men när det är så pass enkelt att ta steget över till olicensierade aktörer så blir det bara ett slag i luften. Förslaget kommer således inte innebära att problemspelarna begränsas, utan istället att de slussas iväg mot betydligt farligare och mer problematiska aktörer.

Dessutom finns det ännu fler brister i förslaget. Förutsatt att insatsgränsen gäller för respektive spelbolag kommer den förlorande spelaren med spelmissbruk fortfarande att kunna sätta in omkring 250 000 kronor i veckan på de ungefär 50 aktiva licensierade aktörer som existerar idag. Den vinnande spelaren däremot, som är limiterad på de flesta spelbolag vid den här tiden, inser att dennes möjligheter att fortsätta tjäna pengar inskränks rejält. Troligen kommer många tunga spelare således också att flytta sin verksamhet offshore. Detta innebär inte bara en mer utbredd osäkerhet på spelmarknaden, utan också att den svenska staten går miste om enorma skattebelopp och att branscher som exempelvis travsporten missgynnas ordentligt. På sikt kommer förslaget också innebära att allt färre licensierade spelbolag väljer att behålla sin licens i Sverige, vilket förstärker den negativa spiralen ytterligare.

Sammanfattningsvis kommer alltså din åtgärd endast bidra till ett osäkrare spelklimat och en brant uppförsbacke för såväl spelbolag som konsumenter. Förslaget kanske låter bra och ingjuter förtroende för en person utan insyn, men för oss inom branschen är det ännu ett steg i fel riktning och uppfattas mer som ett spel för galleriet. Ett spel som dessutom kan få ödesdigra konsekvenser. Gör om, gör rätt!

Med vänliga hälsningar,
Oskar Block


X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer