Aktuellt

NÄT samlar Information, nyheter, rapporter och annat smått och gott som kan vara värt att veta om travsport.

Nya skandaler varje vecka

Vi var inte snabba nog. Vi tänkte skriva några rader om den i högsta grad värdiga vinnaren av årets minst sagt annorlunda Elitlopp. En vinnare är alltid en vinnare och det är inte hästens fel att inramningen inte är perfekt.
(Simon Hastegard Photo)
Nu blir det ingen hyllning för Propulsion, varken under segerceremonin eller från oss. Förmodligen inte heller under nästa års elitloppshelg. Någon dag senare gör norska Trav og Galopp-Nytt (TGN) research om årets Elitloppsvinnare. De upptäcker då att Propulsion är nervsnittad!!! i båda framfötterna. Enligt svenska Jordbruksverkets bestämmelser är det inte tillåtet att träna och tävla med hästar efter en sådan operation. Det är olagligt även enligt de europeiska dopingföreskrifterna. Hästarna får inte heller användas i aveln.

I USA betraktas ingreppet som en temporär procedur som kan befria hästarna från smärta på emellan två till sju år. Ingreppet gjordes den 29 april 2015 i USA. Den 7 oktober 2015 gjorde han sin första start i Sverige, dvs mindre än ett halvår senare.

Det är också ställt utom all tvivel att ST har uppmärksammats på förhållandet, då man under 2019 uppdrar till veterinär att undersöka hästens eventuella känsel i hovarna. Vid undersökningen kommer man fram till att han har känsel och ST bedömer att hästen kan tävla vidare. Plockade man inte fram några handlingar i samband med det?

Enkelt uttryckt innebär nervsnittning att en nerv skärs av så det inte kommer några impulser och hästen inte kan känna smärta. Det är fullt jämförbart med vilken doping som helst även om det inte har tillförts kemikalier. Hur bra hade Propulsion tävlat utan ingreppet? Hade han kanske inte kunnat tävla alls? Nedärvs problemet? Hur blir det med hans föl? Får de tävla? Vad säger Jordbruksverket vars djurskyddsbestämmelser har ignorerats? Får Propulsion behålla segern i Elitloppet? Får han behålla någon seger över huvud taget eller raderas Propulsion ur alla arkiv? Hur kommer ST's vällovliga höga svansföring för hästvälfärd att tas emot ute i Europa efter det här?

Vi avvaktar en utredning och hoppas på svar. Som vanligt ska ST själva utreda sina egna interna dåliga affärer. Det är vi vana vid sedan tidigare oavsett om det gäller ekonomi eller, som i det här fallet, centralförbundets tveksamma myndighetsutövning.
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer