Aktuellt

NÄT samlar Information, nyheter, rapporter och annat smått och gott som kan vara värt att veta om travsport.

VD's veckobrev och ännu en ST-skandal

Främst tre saker fångar vårt intresse i Maria Croons senaste VD-brev. ST fortsätter sedan att trampa runt i Propulsion-klaveret, som om det inte har varit tillräckligt oväsen redan.
Hållbarhetspolicy
Maria Croon inleder VD-brevet med att travsporten inte har ägnat mycket arbete åt begreppen "hållbarhet, klimat och miljö". Hon lovar bättring och det har identifierats en lång rad olika områden för hästar och människor som ST ska jobba med tillsammans med LRF Häst och Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS). Bl a pågår ett arbete med att ta fram en hållbarhetspolicy.

Fokusområden som identifierats för hästar är utrustning, tävlingar, transporter, energiförbrukning, gödsel och foder. Fokusområden kopplat till människan är utbildning, arbetsplatser och värdegrund.

Kan vi utgå från att det i sammanhanget kommer att fokuseras extra på tävlingsprogrammets omfattning och utformning? Ett minskat resande sliter mindre och kan förbättra hållbarheten hos både människor och djur, och även på klimat och miljö. Inte att förglömma slitaget på hästägarnas motivation att tävla med sina hästar.

Travsportens finansiering
Det avslöjas även i VD-brevet att Maria Croon denna vecka, tillsammans med Saila Quicklund, ledamot i Svensk Travsports styrelse, hade ett konstruktivt möte med statsrådet Ardalan Shekarabi. Syftet var att diskutera travsportens långsiktiga finansiering, samt nuläget 2 år efter den omreglerade spelmarknaden. Nu vet vi inte vad som avhandlades i detalj eftersom Croon inte berättar det, men det förefaller vara ett möte som har kommit både för tidigt och för sent. Finansieringsfrågan borde för länge sedan ha varit löst. Samtidigt pågår det diskussioner inom sporten som vi inte har sett slutresultatet av ännu. Att ST eventuellt föregår den processen i kontakter med politiker är inte alls bra. ST har hittills uppträtt som en blind, döv och mindre vetande när det gäller ett antal banors rungande nej mot att överlämna sina tillgångar till ST. Det finns ingen anledning att tro att damerna upplyste Shekarabi om den splittringen, Inte heller att den organisation de representerar inte betraktas som helt igenom trovärdig inom sina egna led.

Croon väntar också på att besked om marknadsavgift för travsporten offentliggörs genom ett delbetänkande den 29 oktober. Hon stämmer in i Lord Skarplöths klagovisa om att idag är det tillåtet för spelbolag att använda tävlingar gratis utan att bidra till verksamheten. Hon motiverar sin indignation med tonåringens klassiska alla-andra-får-argument. Citat: I alla andra betydande travländer finns ett tydligt samband mellan sport och spel, men inte i Sverige.

Hon nämner däremot inget om att "it takes two to tango" och att problemet är självförvållat. STs avoga inställning till att träffa avtal med andra spelbolag än det egna har bidragit till den situationen. Det har t ex Svenska Spels VD skrivit under på. Vems trovärdighet som väger tyngst är det upp till var och en att själv bedöma.

En sista fundering: Är det helt självklart att det kommer att införas ett system med en marknadsavgift?

Utredningen om Propulsion
Croon nämner också i förbifarten att utredningen om Propulsion är i slutfasen, men avslöjar inte heller där några detaljer. Detaljer avslöjades däremot på annat håll och skakade om hela travsverige när de träffade fläkten.

Sulkysports Claes Freidenvall berättar i en krönika om hur han utsatts för ett regelrätt förhör om sin inblandning i Propulsion-härvan och som han själv uttrycker det, "som om att det var han som hade nervsnittat hästen". Bl a har ST tagit fram uppgifter om vilka slagningar Freidenvall har gjort på Propulsion på det amerikanska travförbundets hemsida. Alldeles oavsett om ST har gjort sig skyldig till dataintrång och/eller annat lagbrott, och alldeles oavsett om Freidenvalls krönika är en partsinlaga, är själva förfaringssättet obehagligt. Att surfa och logga in på travsajter är varken olagligt eller omoraliskt, men kan ändå helt uppenbart användas emot oss.
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer