Aktuellt

NÄT samlar Information, nyheter, rapporter och annat smått och gott som kan vara värt att veta om travsport.

Spelutredaren har tagit ställning

Samtidigt som hela travsverige har hela sitt fokus mot utredningen om Propulsion publicerar spelutredaren Anna-Lenas Sörenson ett ställningstagande när det gäller den framtida finansieringen av travsporten.
I en debatt artikel i Dagens Industri skriver Sörenson att utredningen inte kommer att föreslå en marknadsavgift, vilket ST däremot vill ha.

Motiveringen är följande: "Även om konkurrenssituationen på marknaden för spel på hästar skulle förändras bör trav- och galoppsporten ha goda förutsättningar att på affärsmässiga grunder sluta avtal på kommersiell basis med flera spelbolag om bland annat mediarättigheter, tillgång till uppgifter från sportdatabasen och sponsring på samma sätt som sker inom andra sporter."

Hon nämner även finansieringen av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) som idag betalas av trav- och galoppsporten. "Till följd av omregleringen kan det vara rimligt att se över denna ansvarsfördelning i syfte att säkerställa en långsiktigt hållbar finansiering av HNS:s verksamhet."

Sammanfattningsvis är vi i NÄT mer än nöjda med ställningstagandet även om vi inte vill ropa hej förrän vi är över bäcken. Vi fick tillfälle tidigare att skriftligt meddela vår inställning till utredaren. Nu ska utredningen ut på remiss och ST, som inte alls är glada åt förslaget, lovar att försöka fortsätta att påverka denna ödesfråga i vad man anser vara i "rätt" riktning. Det kommer naturligtvis NÄT också att göra. Vi behöver kanske inte säga att vår uppfattning om vad som är "rätt" går isär med STs.

NÄTs yttrande, utredarens och STs ställningstaganden redovisas under länkarna nedan.

NÄTs yttrande

Sörensons debattartikel

STs invändningX
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer