Aktuellt

NÄT samlar Information, nyheter, rapporter och annat smått och gott som kan vara värt att veta om travsport.

LRF och travsporten

Skandaler med anknytning till travsporten har blivit så mycket vardagsmat att vi inte hinner med att kommentera allt. Den senaste perversa historien om travkusken som ägnat sig åt sexuella övergrepp på hästar vill vi helst bara blunda för. Vi håller oss till mer rumsrena ämnen som inte alltför negativt påverkar vår nattsömn, som t ex veterinär Anders Darenius senaste krönika i Sulkysport.
Darenius tar upp ett viktigt, men helt förbisett ämne, bondekooperationens starka inflytande över svensk travsport. Det är högsta grad aktuellt inför alla diskussioner om travsportens omorganisation och borde vara en punkt högt upp på dagordningen. Den fråga som borde ställas är om travsportens huvudintressenter, hästägarna, ska bestämma över sin sport, eller om den ska styras av ett särintresse, i detta fall foderproducenterna.

LRFs och Centerpartiets medlemmar har naturligtvis ett stort intresse av en penningstark hästsport. Det har under årens lopp suttit representanter i både STs och ATGs styrelser. Den inte helt obekante Mats Denninger t ex, tidigare ATG-ordförande, är också en av upphovsmännen till den utredning som ligger till grund för STs förslag till ny organisation.

Nu när spelmarknaden omreglerats har vi hört många varningar om att de medel som spelet på hästar genererar kommer att tillfalla andra spelarrangörer än ATG och över vilka travsporten saknar all kontroll. Katastrofscenarion över landsbygdens övervuxna förfall har målats upp och tusentals människor riskerar arbetslöshet. I många år har vi hört "Låt hela travsverige leva", en parafras på en kampanj som den "ideella" (läs bidragsfinansierade) riksorganisationen Hela Sverige Ska Leva bedrev och där Bo Dockered under en tid var ordförande. Samma Dockered har även varit ordförande för LRF och för ATG.

Företrädare för travsporten pratar ofta om travet som en folkrörelse. Av Darenius krönika framgår att det inte är ST, utan LRF Häst, som har nyckeln till den politiska entrédörren och företräder hästsektorns folkrörelser med tillsammans över 200.000 medlemmar, ridsporten inkluderad. LRF:s förbundsstyrelse har ett avgörande inflytande över den folkrörelsen.

Vi drar slutsatsen att travsportens hästägare under en lång följd av år har varit sido-steppade av helt andra ekonomiska intressen än sina egna. Darenius tar upp HNS i sin krönika, där utredaren Denninger f ö är ordförande. Statens största bryderi när det gäller hästsportens finansiering är inte hästägarnas kostnadstäckning genom bättre priser i loppen, utan hur Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) ska kunna finansieras om ATGs konkurrenter lägger beslag på degen. Det ligger givetvis även i travsportens intresse att det forskas och arrangeras utbildningar, men frågan är på vilket annat sätt finansieringen skulle kunna ske.

Vi väntar på vilka åtgärder travsportens ägare, travbanorna, och tillika arrangörer av travtävlingar, kommer att vidta för att återfå kontrollen över de pengar som spel på den egna verksamheten genererar.

Darenius krönika kan läsas här: Bonde söker spel

X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer