Aktuellt

NÄT samlar Information, nyheter, rapporter och annat smått och gott som kan vara värt att veta om travsport.

Prismedel 2021

ST har presenterat fördelningen av pris- och uppfödarmedel för 2021. Det kan sammanfattas med att det blir 200 fler lopp och en höjning av prismedlen med 50 miljoner.
Det som inte framgår av informationen på STs hemsida är att 50 miljoner är det sparpaket vi har levt med under 2020. Det blir i själva verket samma total i potten som vi hade 2019. Det är en lustig dans hästägarna är uppbjudna till. Ett steg bakåt och ett steg framåt vart annat år. Är det så här det ska vara framöver, dvs på stället marsch, samtidigt som ST vart annat år framställer det som att sporten får höjda prismedel?

200 fler lopp 2021 ser vi som en offergåva till ATG-guden. Spelbolaget behöver mer och mer speltillfällen för den heliga omsättningens skull. En neddragning med minst det dubbla antalet lopp hade varit en betydligt bättre lösning för travsportens utövare. Det hade kunnat frigöra prismedel till de lopp som blir kvar, istället för att de som nu kladdas ut i ett tunt lager.

Prisskalorna i STL-loppen (V75) blir bredare på mitten. ST förklarar den lösningen med att man tror att det ger bäst effekt när det gäller att locka maximalt antal topphästar till STL-loppen. Man menar att man har tittat på hur travtränarna agerar i praktiken när de letar lopp åt sina hästar, utan att närmare förklara vad det är man har sett. Vad ska vi dra för slutsats av det? Letar tränarna efter lopp med lagom feta matlappar? Vi trodde i vår enfald att tränare letade efter propositioner som matchar kapacitet och intjänade pengar hos deras hästar, dvs lopp där de har en chans till en framskjuten placering. Höga förstapris lockar givetvis ett hårdare motstånd, som man vill undvika, men det är knappast sista matlappens storlek som avgör om hästen anmäls eller inte. Även om den som nu höjs till 2.000 kr i alla lopp. I dess yttersta konsekvens borde resonemanget leda till att samma belopp delas ut till alla prisplacerade, så behöver ingen överanstränga sig för att vinna i fortsättningen.

"Även Frankrike har för övrigt gått mot en liknande prispolitik de senaste åren, med gott resultat", skriver ST som ytterligare en motivering. En höjning av matlapparna är absolut rätt, men prispengarna måste höjas för alla placeringar. Att i sammanhanget använda Frankrike som exempel blir istället helt fel, eftersom fransmännen kör om väsentligt mycket högre totala prispotter.

Att vi får allt tunnare startfält har mindre att göra med hur tränarna anmäler och mer med att personer som äger starthästar blir allt färre för att de har en dålig kostnadstäckning totalt.

För att finansiera de s k "bredare" prisskalorna tar man bort transportersättningarna för V86- och V75-loppen. Och hur tänkte man där? De ersättningarna infördes en gång just för att locka fler hästar till de loppen, dvs även långväga deltagare, och utbetalades till oplacerade hästar. Det kostade inte ägarna tusentals kronor för det tvivelaktiga nöjet att åka 100 mil t o r, bara för att i värsta fall startgaloppera. ST borde kanske också titta på hur hästägarna agerar i praktiken, inte minst när det gäller att betala för transporter. Istället för 10.000 kronor i transportkostnader varje månad säljer man hästen och köper en månads egen lyxkryssning i Karibien.

Färre lopp och högre totala prispotter i återstående lopp och vi hade kunnat se en ljusning. Bara en enda liten ambition till förnyelse hade räckt för att vi skulle kunna känna hopp. Tävlingsprogrammet 2021 borde vara tillräckligt för att alla engagerade inom travsporten ska förstå att vi har nått vägs ände. 2021 måste bli året när travbanor och utövare återtar bestämmanderätten över sin egen sport!

Så här höjs medel till aktiva nästa år
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer