Aktuellt

NÄT samlar Information, nyheter, rapporter och annat smått och gott som kan vara värt att veta om travsport.

Darenius vs LRF

LRFs starka inflytande över svensk travsport är alltför lite uppmärksammat bland travfolk. ST lutar sig tungt mot LRF Häst och en lång rad av etablerade centerpartister på centrala travpolitiska poster. Veterinär Anders Darenius har i många år försökt uppmärksamma olika hästmedia, men med begränsad framgång. Nu har han, efter ett intensivt researchjobb, skrivit en serie krönikor publicerade i Sulkysport och som tydligt visar hur infiltrerad travsporten är av bondekooperationen.
Darenius menar att byråkratin inom LRF kräver mer pengar än vad medlemmarna vill och orkar betala. LRF är på ständig jakt efter nya bidrag och vad kan vara mer lukrativt att kontrollera än den del av spelmarknaden som erbjuder spel på hästar.

Hans betraktelse gäller inte endast travsporten. Han har ett vidvinkelperspektiv som täcker all hästhållning i landet . ATG har hittills varit den tyngsta finansiären av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), alla hästraser inkluderade, inte bara travhästar. Efter spelomregleringen har betalningsansvaret lagts över på ST och tanken - kan man anta - är att travsporten ska fortsätta att betala de ca 50 - 60 miljoner som enbart stiftelsen kostar varje år. ATG och LRF är stiftelsens grundare, men det är trav- och galopphästägarna i huvudsak som betalar för verksamheten genom att avstå medel från ATGs spelintäkter. LRF betalar ingenting alls. Darenius visar hur HNS på olika sätt har manövrerat över stora tillgångar, ATG-kliniker bl a, som byggts upp och betalats av den godtrogna travsporten.

Hittills är fyra krönikor publicerade och vi har för avsikt att samla alla här. Artiklarna är låsta, men för den blygsamma summan av 79 kr/månad har en prenumerant omedelbar tillgång till allt som publiceras på Sulkysports hemsida. Vi hoppas att vi - när krönikorna är "yesterdays news" - ska få tillgång till pdf-dokument för att krönikorna ska vara öppna och läsbara för alla.

Vi måste börja prata om HNS och om LRF Häst och vad som är ett rimligt ekonomiskt ansvar från travsportens sida när det gäller utbildning och forskning inom svensk hästhållning. Vi behöver definitivt ifrågasätta om en foderproducent är den som är mest lämplig att i styrelserum och politiska korridorer företräda hästägares konsumentintressen.

Prolog - Gökens bravader (210322)

Första bravaden - Främjandet som sänkte hästhållningen (210323)

Låt Centern och LRF betala (210324)

Försäkringssnurran som ökade veterinärkostnaderna (210325)

Hur man rundar ett riksdagsbeslut (210329)

Kan regeringen snurras upp också? (210330)
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer