Aktuellt

NÄT samlar Information, nyheter, rapporter och annat smått och gott som kan vara värt att veta om travsport.

Tävlingsförändringar 2023

Det står klart att det kommer att ske en hel del förändringar i tävlingsprorammet under 2023 med färre dagar, Solvalla blir en tydligare nationalarena och ST centraliserar propositionsskrivandet.
ST har sammanfattat förändringarna på sin webbplats. Vi i NÄT är utomordentligt nöjda med att vårt upprepade budskap om att sporten behöver dra ned på tävlingsdagar har blivit hört till sist. Dessvärre är neddragningen alltför blygsam för att det ska skapa någon avsevärd skillnad. Solvalla är den bana som drar ned på flest dagar, 26 dagar av totalt 45, där övriga banor delar på de neddragna dagar som blev över. Solvalla kommer att omfördela prispengarna till de dagar som finns kvar.

Tränarna har efterfrågat en centraliserad propositionsskrivning, vilket ST har lyssnat på. ST vill helst centralisera travsporten helt och hållet om vi har förstått olika förslag rätt. Det var säkert inte svårt för TR att få igenom det önskemålet. Dessvärre tror vi inte att saken är tillräckligt grundligt analyserad. Det sista travsporten behöver är mer centralisering av arbetsuppgifter som naturligt sker bäst vid travbanorna. Centralstyrning tar död på alla lokala initiativ. På vissa håll är de redan döda, men det kommer att ta död även på de intitiativ som fortfarande lever.

- Ju färre tävlingshästar vi har, desto viktigare att propositionerna synkar med varandra och matchar behovet i tränarnas geografiska närhet. , säger sportchefen Robert Karlsson. Vi skriver under på det, men vi skriver inte under på att lösningen är att endast två personer, hur kompetenta de än är, ska räcka till för att hålla den totala lokala överblicken och kännedomen om vilka hästar både A- och B-tränarna har i sina stall. Eller sitter ST inne med information som inga andra har, att hästbristen är så genomgående akut, att det gott och väl räcker för två personer att hålla koll på varje banas starthästar?

Istället för centralstyrning behövs samverkan, dvs samverkan mellan banorna inom deras regioner och även mellan regioner.


STs info om tävlingsförändringar 2023
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer