Nationell samverkan för ägare av travhästar

Svensk travsport står inför omfattande förändringar. Den som vill driva travpolitik gör det allra bäst genom medlemskap i ett travsällskap och genom valda företrädare i travsportens beslutande församlingar. Icke desto mindre behöver hästägarna i Sverige en egen kanal som tydligt talar om vad dagens hästägare vill, kan och behöver. NÄT bildades 2018 och har tillkommit för det ändamålet.
NÄT bygger på ett avtal om samverkan mellan lokala hästägarföreningar, men också på anslutna enskilda hästägare. NÄT har en federativ struktur och är inget nytt förbund. Det ska bäst ses som ett nationellt nätverk.

Viktigast för bildarna – hästägarföreningarna vid Mantorp, Sundbyholm och Solvalla - är att skapa en samverkansmodell som är trovärdig. Trovärdigheten bärs upp av tre pelare – oberoende, kompetens och legitimitet.

Oberoende uppnås både genom att stå helt fri från den inre travpolitiska demokratiska processen i STs fullmäktige och från centrala bidrag. NÄT står fritt att tycka, tänka och agera utifrån egna ställningstaganden, utan att vara bundet av formella beslut och travsportens styrande etablissemang.

Trovärdighet kräver kompetenta företrädare med goda kunskaper om travsport och om hästägandets villkor.

För att skapa legitimitet, omöjlig att ifrågasätta, bygger NÄTs samverkan på antalet ägda hästar, inte på medlemsantal. Ju fler ägda tävlingshästar desto tyngre blir inflytandet, men med utgångspunkt från principen att med makt kommer ansvar.

NÄTs samverkanspartners håller Rådslag en gång per år för att ”med örat mot rälsen” bestämma inriktning. Däremellan jobbar de valda företrädarna aktivt med att informera, påverka och bygga opinion. Lokala hästägarföreningar, andelsägargrupper, enskilda hästägare, alla som vill tävla med sina travhästar under vettiga och gynnsamma sportsliga och näringsmässiga villkor är välkomna att ansluta sig. Tillsammans är vi sportens bärande bjälke och tillsammans hörs vi och gör skillnad.

Den som vill veta mer kontaktar någon av NÄTs företrädare elller kommunikationsansvarig:

Företrädare
Björn Damm
bjorn.damm@gmail.com
Conny Johansson
conny.johansson@trp.se
Torbjörn Ylvén
torbjorny@gmail.com
Tony Löfqvist
tony.lofqvist@markomiljo.se

Kommunikatör
Ewa Silfverberg Liljeros
travhastagarsamverkan@gmail.com


NÄT finns också på Facebook
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer